Bemærkninger til

Landstingsforordning vedrørende MISISSUEQQAARNERIT/GRØNLANDS FORUNDERSØGELSER

 

Generelle bemærkninger.

Landstingsforordningen fastlægger rammerne for virksom\ heden Misissueqqaarnerit og for de opgaver, som virksomheden skal varetage og kan rekvireres til at udføre. Forordningen udstedes i medfør af § 11, stk. 2 i Lov for Grønland nr. 943 af 23. december 1986 om el, vand og varme, brandvæsen, havne, veje, telekommunikation m.v § 11, stk. 2 lyder:

"Hjemmestyret kan bestemme, at andre helt eller delvis skal udøve den virksomhed, der ved lovens ikrafttræden udøves af Grønlands Tekniske Organisation på områder, der er overtaget af hjemmestyret."

Forordningen erstatter § 2, stk. l, nr. 6 og 8 i Landstingsforordning nr. 8 af 19. december 1986 vedrØrende Grønlands Tekniske Organisation. § 2, stk. 1, nr. 6 og 8 lyder:

"GTO er den virksomhed, der på hjemmestyrets vegne varetager følgende opgaver:
6) Bygningsregistrering i Grønland.
8) Forundersøgelser for bygge- og anlægsopgaver, herunder vandkraftværker, samt udarbejdelse af kortmateriale vedrørende grønlandske byer og bygder."

De nævnte opgaver er videreført af Misissueqqarnerit, men dækker ikke det opgaveområde, som Misissueqqaarnerit har i dag. Dette er årsagen til udarbejdelsen af denne Landstingsforordning.

Udstedelsen af Landstingsforordningen får ingen økonomiske konsekvenser og ændrer ikke de faktiske forhold vedrørende Misissueqqaarnerit, men betyder en stadfæstelse og tydeliggørelse af de rammer, der i praksis gælder for Misissueqqaarnerit i dag.

§ 1 bestemmer rammer for virksomhedens pålagte opgaver. § 2 bestemmer virksomhedens organisations- og ledelsesform.

§ 3 bestemmer rammer for virksomhedens indtægtsdækkede opgaver.

" § 4 bestemmer ikrafttræden.

 

 

Ad § 1.

Forordningen beskriver rammerne for Misissueqqaarnerit's pålagte opgaver. Opgaverne vedrører det fysiske miljø, der er defineret som Grønlands ikke-levende natur samt bebyggelse og andet menneskeligt indgreb i denne natur . Den ikke-levende natur omfatter landets jord, bjerg, sne, is, søer, vandløb, fjorde og hav samt landets vejr og klima.

Bebyggelse og andet menneskeligt indgreb i naturen dækker over bygninger samt anlæg, konstruktioner og installationer på og under terræn. Endvidere er befæstede arealer, afgravninger, udsprængninger, uddybninger, opfyldninger, varige affalds- og tailingsdepoter m.m. dækket af begrebet.

Opgaverne indebærer, at Misissueqqaarneri t er kortlægger , undersøgelses-entreprenør, fagdataproducent og rådgiver vedrørende det fysiske miljø. Ved løsning af opgaverne fremskaffes geodætiske, topografiske, geotekniske, hydrografiske, klimatologiske og hydrologiske oplysninger - i daglig tale kaldet forundersøgelsesviden. Med baggrund i denne viden belyses muligheder og vilkår for arealanvendeIse, udnyttelse af naturgivne ressourcer, regulering af råstofvirksomhed m.m.


Ad § 2.

Det anføres, at Misissueqqaarnerit er organiseret som en nettostyret hjemmestyrevirksomhed. Denne organisationsform giver Landsstyret mulighed for at sammenholde Misissueqqaarnerit's resultater med bestemmelserne i denne Landstingsforordning og tage stilling til de mål og rammer, som virksomheden skal følge.


Ad § 3.

Her beskrives rammerne for Misissueqqaarnerit's forretningsmæssige opgaver eller som nævnt rekvirerede opgaver.

De rekvirerede opgaver har principielt samme sigte som de pålagte opgaver, som Misissueqqaarnerit under alle omstændigheder skal varetage.

Det, der adskiller de 2 opgavetyper, er, at de rekvirerede opgaver er målrettede og konkrete, hvor de pålagte opgaver er grundlæggende og generelle.

Det, der binder de 2 opgavetyper sammen, er, at der med de pålagte opgaver skabes grundlag for tilrettelæggelse af rekvirerede opgaver. Hertil kommer, at der ved de 2 opgavetyper produceres forundersøgelsesdata, som supplerer hinanden, indlægges i de samme databaser og genbruges sammen.

Samhørigheden mellem pålagte og rekvirerede opgaver inde-' bærer, at de 2 opgavetyper kan løses integreret, idet de samme teknikere, den samme viden og det samme materiel og udstyr udnyttes ved løsning af opgaverne. Begge opgavetyper har derfor såvel faglig som økonomisk fordel af ressourceudnyttelsen ved den integrerede løsning af opgaverne.


Ad § 4.

Forordningens ikrafttræden fastsættes, og samtidig ophæves tidligere bestemmelser for Misissueqqaarnerit i Landstingsforordning vedrørende GTO.