1. september 1992

EM 1992/50

 

Forslag til landstingsforordning om forebyggelse og bekæmpelse af ildebrand.
(Landsstyremedlemmet for sundhed, miljø, industri, handel og turisme)

 

Forelæggelsesnotat

1. behandling.

Den 1. januar 1987 overtoges den lovgivningsmæssige kompetence for brandvæsenet, og Brandlov for Grønland afløstes af landstingsforordning om forebyggelse og bekæmpelse af ildebrande.

Denne landstingsforordning trænger nu til en ajourføring specielt henset til områdets hjemtagelse.

Tilsyn med de kommunale brandvæsener og branduddannelsen blev tidligere varetaget af Grønlands Tekniske organisation, af Nuna-Tek og efter dettes omdannelse af Grønlands Byggevæsen, Brandsektionen, København.

Med områdets hjemtagelse henlægges branduddannelsen under erhvervsuddannelserne i Direktoratet for Kultur, Uddannelse og Forskning og tilsynet med brandvæsenerne under Direktoratet for Sundhed og Miljø, Miljø- og Naturforvaltningen.

Kommunerne har ønsket mulighed for at kunne rationalisere deres udvalgsarbejde. Det er derfor foreslået, at andet udvalg end brandkommissionen skal kunne varetage brandkommissionens hidtidige opgaver efter ansøgning til Landsstyret.

Disse to ting: Hjemtagningen af området og kommunernes mulighed for at erstatte brandkommissionen med andet udvalg, er de væsentligste ændringer i nærværende forslag. samtidig er foretaget en række småændringer og sproglige rettelser, hvorfor det er fundet mest hensigtsmæssigt at skrive en ny landstingsforordning.

Jeg skal hermed indstille forslaget til overgang til 2. behandling.