Bilag 2

 

 

TEKSTANMÆRKNINGER

Til hovedkonto 29.01.

Landsstyret bemyndiges til at indskyde den overskydende del af bevillingen ultimo 1991 i en fond til udligning af konjunktur bestemt e udsving i indhandlingspriserne for fisk og rejer.


Til hovedkonto 29.34.

Landsstyret bemyndiges til overfor Royal Greenland A/S at stille en garanti på l mio. kr. til sikring af Royal Greenlands tilgodehavende for råvaretilførsler til Sipeneq Amba. Garantien er gældende til udgangen af 1992.


Til hovedkonto 38.00.

Landsstyret bemyndiges til, som led i det ekstraordinære anlægsprogram, at bevilge yderligere udlån i 1991 indenfor en ramme på 36 mio. kr.


Til hovedkonto 92.39 og hovedkonto 92.40.

Landsstyret bemyndiges til, inden for en samlet beløbsramme på kr. 120 mio., at konvertere skyldig rejeafgift for 1990 og tidligere til forrentede landskasselån eller at yde landskasselån på særlige vilkår for at medvirke til en nødvendig strukturtilpasning af det havgående private rejefiskeri.

Sådanne landskasselån kan, efter ansøgning, tilbydes rederier, der som led i strukturomlægninger indgår i økonomisk realistiske sammenlægninger med andre rederier, og som i den forbindelse kan dokumentere behov for tilførsel af lån fra landskassen udover lån fra pengeinstitutter m.fl.

Der kan, når de konkrete omstændigheder taler derfor, ydes landskasselån med hel eller delvis rente- og afdragsfrihed i  en periode. Landsstyret bemyndiges til, i det omfang beløbsrammen på 120 mio. kr. ikke opbruges i 1991, at henlægge den ikke forbrugte del af bevillingen i en reserve, under kontiene 92.39 og 92.40, med henblik på at kunne afslutte den igangværende strukturtilpasning i det havgående rejefiskeri i 1992.


Til hovedkonto 99.01 Egenkapital.

Landstinget beslutter at overdrage hjemmestyrets tilgodehavende hos Royal Greenland A/S, 541 mio. kr. til samme. Herved vil fremtidige afdrag og renter fra selskabet til hjemmestyret bortfalde. 300 mio. kr. heraf vil umiddelbart forøge værdien af hjemmestyrets aktier i Royal Greenland A/S, som er 100% hjemmestyreejet, idet disse henlægges til selskabets reserver.

Den øvrige del af provenuet ved overdragelsen, 241 mio. kr., hensættes i selskabet til imødegåelse af fremtidige udgifter i forbindelse med varetagelse af visse samfundsopgaver, til hvilke selskabet fremover ikke vil modtage tilskud over finansloven. Hensættelsen vil således over en årrække blive taget til indtægt i selskabets resultatopgørelse.