060686 NUISINA, j.nr. 5-00-01

Bemærkninger til Grønlands Hjemmestyrets bekendtgørelse nr. af 1986 om tilskud til kommunale beskæftigelsesforanstaltninger.

 

Ad § 1.

I tidligere bestemmelser nævnes ofte, at tilskud til beskæftigelsesforanstaltninger skal være med varige arbejdspladser for øje.

I denne bekendtgørelse præciseres, at tilskud bør ydes med det formål at oprette arbejdspladser, som med tiden bliver til permanente arbejdspladser. Endvidere kan der ydes tilskud til beskæftigelsesforanstaltninger på grund af særlige omstændigheder, fordi akut arbejdsløshed skal afhjælpes.

I stk. 2 præciseres, at tilskud normalt ydes til aktiviteter, som fuldstændigt styres af vedkommende kommune.

Denne bekendtgørelse indfører, at der kan ydes tilskud til arbejdspladser i private virksomheder. Bedømmelsen af om virksomheden er af samfundsmæssig værdi ligger alene i de politiske organer. Vurderingen af om virksomheden kan finansiere arbejdspladsen over driften ligger ligeledes i de politiske organer. Den private virksomhed skal selvsagt stille alle relevante oplysninger til rådighed for sagsbehandlingen. Virksomhedens formål og evne til at gennemføre beskæftigelsesforanstaltningen bør derfor behandles under særlig hensyntagen til bestemmelserne i §§ 5, 7 og 8.

Ad § 2.

I årene 1984 og 1985 gennemførtes forsøg med tilskud til fisk, transporteret over is. Forsøgene viste, at ordningen bar på en del svagheder. Ideen bag ordningen søges nu gennemført på en mere perspektivrig måde efter at PRO-EKS er overgået til hjemmestyret. Den egentlige styring af fisketransporter henhører derfor under PRO-EKS.

Stk. 2 åbner muligheder for at der, efter særlige forhandlinger med SIK, PRO-EKS, KANUKOKA eller andre for hovedsagen væsentlige organisationer, kan ydes tilskud til formål, hvor aflønningsformen er en form for akkordydelse.

Ad § 3.

Som konsekvens af nyordningen med tilskud til arbejdspladser i private virksomheder fastsættes bestemmelser således, at den private virksomhed selv skal udrede 1/3 af arbejdslønnen, medens vedkommende kommune og Grønlands Hjemmestyre hver tilvejebringer 1/3.

Ad § 4.

Tidligere skulle kommunerne aflægge rapportering hver anden måned. Nyordningen betyder, at kommunen forpligter sig til at aflægge rapport om forbrug af mandtimer hvert halve år. Kommunen kan selv vælge formen for aflæggelse af rapport, og kan derfor vælge stadig at benytte tidligere udarbejdede standardskemaer hertil. Rapportering gælder også for tilskud ydet til arbejdspladser i private virksomheder.

Ad § 5.

Som formålet angiver, skal tilskuddet medvirke til skabelse af permanente arbejdspladser, og der skal selvsagt stræbes efter dannelse af organisationsformer, som kan gøre selvfinansiering mulig.

Ad § 6.

Dokumentationen udfærdiges af arbejdsmarkedskontoret eller arbejdsformidlingskontoret, når det har vist sig umuligt at anvise arbejde til den arbejdsløse.

Ad § 7.

Bestemmelsen er udtryk for at hverken kommunalt styrede beskæftigelsesforanstaltninger eller privat oprettede arbejdspladser må være konkurrenceforvridende for erhvervsliv eller øvrig erhvervsudvikling.

Ad § 8.

Bestemmelsen er alene optaget, fordi den oplyser, at visse projekter kan kræve yderligere sagsbehandling forinden meddelelse om tilskud kan gives.

Ad §§ 9 og 10.

Bestemmelserne præciserer, at initiativer og ansvar er vedkommende kommunes.

Ad § 11.

Denne bekendtgørelse og nyordningen heri giver vedkommende kommune lejlighed til at hjemtage tilskud løbende og ved eget initiativ i lighed med almindelig mellemregningsprocedure mellem kommunerne og hjemmestyret.

Ad § 12.

Det er en ændring i forhold til tidligere, at kommunens ansøgning om tilskud skal være hjemmestyret i hænde inden 1. maj i året forud for aktiviteten. Ansøgningsfristen er fastsat med baggrund i, at budgetlægning normalt finder sted på dette tidspunkt. Der opnås endvidere en mere langsigtigt planlægning for såvel kommune som hjemmestyre.

Der er stadig mulighed for iværksættelse af beskæftigelsesforanstaltninger med kort varsel, idet ansøgninger om tilskud hertil behandles efter behov.

Ad § 13.

Også hvad angår private virksomheder, indsender kommunalbestyrelsen ansøgningen om tilskud. Det har hidtil især været vigtigt med samarbejde med erhvervskonsulenter, teknisk forvaltning og økonomiforvaltningen i kommunen.

Tilskud i forbindelse med fiskeri og fangst bør drøftes i produktionsudvalget.

Når ansøgning om tilskud er modtaget i NUISINA høres Proeks (centralt) og Erhvervsdirektoratet.

Ad § 14.

Specielt må punktet om at dokumentationen for, at en privat virksomhed ikke selv kan finansiere arbejdspladserne for de ledige tiltrække sig opmærksomhed. I denne bestemmelse ligger der en tilladelse til, at virksomheden stiller alle relevante oplysninger til rådighed.

Ad § 16.

Bevillinger til kommunale beskæftigelsesforanstaltninger tilvejebringes over hjemmestyrets finanslov, og når denne er vedtaget, meddeles endeligt tilsagn om tilskud, så hurtigt det kan lade sig gøre.