FM II 5/1985

 

Bemærkninger til lovforslaget.


Almindelige bemærkninger.

Under landstingets samling i februar 1985 blev der truffet beslutning om udformningen af det grønlandske flag. Ministeren for Grønland har herefter i folketinget fremsat forslag til lov om et særligt grønlandsk flag •

Med dette forslag til bemyndigelseslov tilsigter rigsmyndighederne den samme ordning vedrørende flag for Grønland, som gælder for Færøerne. Der anerkendes et særligt grønlandsk flag, hvis udformning fastsættes ved kgl. resolution. Kompetencen til at fastsætte regler om flagets anvendelse i Grønland og på skibe, der er registreret med hjemsted i Grønland, overføres til hjemmestyret.

Rigsmyndighederne skal dog fortsat anvende Dannebrog, og private kan fortsat flage med Dannebrog på land i Grønland. Samtidig giver bemyndigelsesloven hjemmel for, at det grønlandske flag kan anvendes i Danmark og på Færøerne.

Forslaget til landstingslov om Grønlands flag indeholder regler om flagets anvendelse i Grønland, som har til formål at sikre respekten for det grønlandske flag. Herudover påbydes det skibe, der er indregistreret med hjemsted i Grønland, at føre det grønlandske flag som nationalflag, medmindre disse skibe sejler for rigsmyndighederne.

 

Bemærkninger til landstingslovforslagets enkelte bestemmelser.

 

Til § 1.

Bestemmelsen i stk. 1 sikrer, at en indstilling om ændret udformning af flaget kun afgives efter beslutning i det samlede landsting.

Bestemmelsen i stk. 2 forbyder anvendelsen af særlige symboler, mærker og lignende i flaget. En tilsvarende bestemmelse findes i den færøske lagtingslov om flaget.

Bestemmelsen i stk. 3 har til formål at hindre omsætningen af flag, som ikke er korrekt udformede. Bestemmelsen tager kun sigte på egentlige flag, som skal benyttes offentligt på sædvanlig måde, men ikke på bordflag, dekorationsflag og lignende. Lignende bestemmelser findes i den færøske lagtingslov om flaget.


Til § 2.

Landsstyrets beføjelse til at fastsætte flagdage omfatter kun flagning fra hjemmestyrets og kommunernes bygninger med det grønlandske flag, idet rigsmyndighederne fortsat skal anvende Dannebrog.


Til § 3.

Bestemmelserne tilsigter at underbygge respekten for flaget, således at det kun anvendes på den for flag sædvanlige måde/DOg tillades det at anvende flaget i kommercielt øjemed i forbindelse med afsætning af grønlandske produkter. Lignende bestemmelser findes i den færøske lagtingslov om flaget.


Til § 4.

Inden for søfarten er flaget traditionelt anvendt som skibenes nat ional i tetskendetegn. Det foreslås derfor, at grønlandske skibe skal føre Grønlands flag som nationalflag. Mindre fartøjer, som ikke er registreret i fartøjsfortegnelsen eller skibsregistreret, er ikke omfat tet af bestemmelserne, som heller ikke gælder for rigsmyndighedernes skibe. Tilsvarende bestemmelser findes i den færøske lagtingslov om flaget.


Til § 5.

Det foreslås, at det skal kunne idømmes beder for overtrædelser af loven.

Den samme sanktion findes i den færøske lagtingslov om flaget.


Til § 6.

Den foreslåede ikrafttrædelsesdato er sammenfaldende med Grønlands nationaldag.

Af praktiske grunde er det i stk. 2 foreslået, at bestemmelserne i § 4 om skibes flagføring først træder i kraft på et senere tidspunkt.