Bemærkninger til lovforslaget

 

Ad § 1.

Formuleringen af overskriften og § l stk. l skyldes hensynet til, at Grønland ikke er selvstændigt medlem af EF, men er omfattet af traktaterne i sammenhæng med Kongeriget Danmarks medlemsskab.

Under hensyn til, at varigheden af de praktiske forberedelser ikke kan bedømmes fuldt ud på tidspunktet for denne lovs vedtagelse, findes det mest hensigtsmæssigt at undlade at binde landsstyret til eet bestemt tidspunkt. For dette taler også hensynet til tidsforløbet ved opklaringsarbejdet om eventuelle opnåelige betingelser og iværksættelse af oplysningskampagne samt undersøgelse af endnu ukendte faktorer. Af hensyn til samtlige interessegruppers mulighed for at deltage i oplysningen overfor vælgerne fastsættes en frist på 3 måneder til forberedelse af afstemningen.

Ad § 2.

Det må anses for væsentligt at fastsætte afstemningens tema i selve loven således,at der efter behandling i landstinget foreligger en klar vedtagelse herom. Temaet er i lovteksten fastsat bevidst klart og eentydigt som en vejledende afstemning om eet spørgsmål for at undgå senere fortolkningstvivl om resultatet, hvilket er en nærliggende risiko ved opstilling af flere alternative spørgsmål. Spørgsmålets positive formulering skyldes dels ønsket om at undgå sproglige misforståelser dels hensynet til de allerede indarbejdede slogans; "NEJ til EF" og "JA til EF".

Stk. 2. er indsat i loven for allerede gennem dennes offentliggørelse at gøre vælgerne bekendt med, hvad det er landstinget har vedtaget samt konsekvenserne heraf, herunder at landsstyret, afhængigt af folkeafstemningens resultat, har opnået intern bemyndigelse til at optage forhandlinger med rigsmyndighederne om vilkårerne for Grønland ved en eventuel udtræden af Fællesskaberne. Det er et politisk spørgsmål, som ikke vedrører selve folkeafstemningen, om rigsmyndighederne og EF på baggrund af folkeafstemningsresultatet vil optage realitetsforhandlinger om disse vilkår før den endelige beslutning om Grønlands fremtidige tilhørsforhold er truffet i landstinget, jfr. § 3. Det er ved en valgte formulering betydet, at der ved folkeafstemningen ikke træffes endelig beslutning om Grønlands udmeldelse, men at dette først afgøres efterfølgende.

Ved opgørelsen af afstemningsreslutatet gælder der den almindelige regel at blanke og andre ugyldige stemmer lades ude af betragtning.

Ad § 3.

Det fremgår af hjemmestyrelovens § 11, stk. 2, at foranstaltninger som hjemmestyret påtænker at træffe, og hvis iværksættelse er af væsentlig betydning for rigets for hold til udlandet, herunder rigets deltagelse i internatinalt samarbejde, forhandles med rigsmyndighederne forinden vedtagelsen, ligesom regeringen i henhold til hjemmestyrelovens § 15 fastlægger retningslinierne for varetagelsen af de særlige grønlandske interesser i EF.

Dette medfører, at iværksættelse af den af landsstyret vedtagne folkeafstemning som nævnt i § l, efterfølges af forhandlinger med rigsmyndighederne efter § 2, samt at der først herefter kan ske vedtagelse om påtænkte foranstaltninger. Denne vedtagelse sker som nævnt i § 3 i en efterfølgende landstingssamling på baggrund af de førte forhandlinger, som ligeledes indbefatter den situation, at Grønland forbliver i EF. Formuleringen i § 3 tager samtidig hensyn til, at folkeafstemningen er vejledende for landstingets senere beslutninger.

Ad § 4.

Herved lettes administrationen med valghandlingen, idet folketingsvalglisterne udskrives årligt med mulighed for optagelse af en tilflytterliste indtil senest 14 dage før afstemningen. I lighed,med hvad der var gældende ved folkeafstemningen om hjemmestyrets indførelse er der intet forudgående bopælskrav udover de nævnte 14 dage. Formuleringen medfører endvidere, at kun de personer, der er optaget på valglisterne i en grønlandsk kommune kan deltage i afstemningen.

Ad § 5.

Med denne bestemmelse sikres det, at folkeafstemningen foregår efter klare og enkle regler, idet det bør nævnes, at hjemmestyret ikke har gennemført en egen valglovgivning på indeværende tidspunkt. Denne landstingslov afviger vedrørende bekendtgørelsen om afstemningens tidspunkt fra tidsfristen i øvrige folkeafstemninger, jvf. bemærkningerne til § 1. Andre særbestemmelser fremgår af § 6. Stk. 2 er indføjet under hensyn til at denne folkeafstemning forestås af hjemmestyret, som må udsende den nødvendige vejledning til valgbestyrelserne inden afstemningen om valgets tilrettelæggelse og om fordelingen af de enkelte funktioner mellem hjemmestyrets organer.

Ad § 6.

Paragraffen indeholder de ændringer til reglerne i lov om folketingsvalg i Grønland, som er nødvendige af hensyn til den særlige udformning af stemmesedlerne til denne folkeafstemning, hvor selve temaet er medtaget på stemmesedlen. Dette betyder bl.a., at det vil være praktisk umuligt at forsyne danske repræsentationer i udlandet med stemmematerialet og at personer under midlertidigt ophold i udlandet derfor afskæres fra at brevstemme jvf. stk. 3.

I stk. 4 har man for god ordens skyld udtrykkeligt bemyndiget brevstemmemodtagere i området uden for den kommunale inddeling til at modtage brevstemmer fra de vælgere som er tilflyttet fra en grønlandsk kommune og som er optaget på valglisten i denne fraflytningskommune.

Ad § 7.

Dette medfører, at forberedelserne til afholdelse af folkeafstemningen kan ske straks ved lovens kundgørelse som
består i særskilt udsendelse i medfør af § 18, stk. l i landstingslov nr. l om Grønlands landsting m.v.