Hjemmestyrets bekendtgørelse nr. 10 af 5. juni 1981 om licens til laksefiskeri på det grønlandske fiskeriterritorium i 1981.

I henhold til § 5 i landstingslov nr. 4 af 13. oktober 1980 om erhvervsmæssigt fiskeri, fangst og jagt fastsættes følgende:

 

§ 1. Bekendtgørelsen vedrører erhvervsmæssigt fiskeri efter laks, som drives i 1981 på det grønlandske fiskeriterritorium vest for Kap Farvel af grønlandske fiskere.

§ 2. Fiskeri efter laks må kun ske efter licens fra Landsstyremedlemmet for erhvervsmæssige anliggender eller den, han bemyndiger hertil. I forbindelse med licenstildeling kan der foretages en fordeling af fangstmængden mellem licensindehaverne. For at opnå en passende fordeling kan landsstyremedlemmet for erhvervsmæssige anliggender, ud over de i § 4 nævnte foranstaltninger, efter forudgående forhandlinger med KNAPK fastsætte bestemmelser om forbud mod eller begrænsninger i brug af bestemte redskaber, redskabstyper eller fangstmetoder, hvorom meddelelse kan gives i radio og presse.
Stk. 2. Licens til laksefiskeri i 1981 kan kun gives til personer og selskaber, der opfylder de i Landstingslov om erhvervsmæssigt fiskeri, fangst og jagt § l, nævnte betingelser for at drive erhvervsmæssigt fiskeri ved Grønland, og som er i besiddelse af bevis for, at de driver fiskeri, fangst og jagt som hovederhverv samt husdyravlere.

§ 3. Udsætning af redskaber til fiskeri efter laks må ikke påbegyndes før den 25. august 1981.

§ 4. Fiskeri efter laks må kun ske inden for følgende fangstmængder (hel fisk).
1) for personer og selskaber som nævnt i § l, stk. l i Landstingslov om erhvervsmæssigt fiskeri, fangst og jagt, og som fisker med fartøjer på højst 150 BRT: tons.
2) fartøjer fra 80 BRT og op til 150 BRT og som har rejelicens for 1981 kan af den fri kvote maksimalt fange 15 tons laks pr. båd,(hel fisk).
3) for personer og selskaber, der er hjemmehørende i nedennævnte områder, og som kun ejer både på højst 26 fod, desuden:

1981
Nanortalik kommune 19 tons
Qaqortoq kommune 19 tons
Narsaq kommune 12 tons
Paamiut kommune 32 tons
Nuuk kommune 28 tons
Maniitsoq kommune 33 tons
Sisimiut kommune 15 tons
Kangaatsiaq kommune 15 tons
Aasiaat kommune 19 tons
Qasigiannguit kommune 10 tons
Ilulissat kommune 10 tons
Qeqertarsuaq kommune 10 tons
Uummannaq kommune 5 tons
Upernavik kommune     5 tons
232 tons

Disse fangster kan landes til alle anlæg til Grønland. Landanlæggene skal notere, hvor fartøjerne hører hjemme, således at der kan føres kontrol med, at foranstående lokale kvoter ikke overskrides.
Stk. 2. Meddelelse om fiskeriets ophør i overensstemmelse med de nævnte kvoter gives af rigsombudsmanden i Grønland, når det skønnes, at de nævnte fangstmængder vil være nået inden fiskeriet er endeligt ophørt. Såfremt den faktisk konstaterede fangstmængde afviger fra den i stk. l, nr. 1. fastsatte kvote reguleres de i stk. l, nr. 2 fastsatte kvoter forholdsmæssigt, eller eventuelt bortfalder, såfremt den totale kvote er opfisket. For at sikre opfiskning af de i stk. l, nr. 2, nævnte kvoter kan landsstyremedlemmet for erhvervsmæssige anliggender, når forholdene tilsiger det, efter forudgående forhandling med KNAPK bestemme, at en del af de for kommunerne fastsatte kvoter frigives til opfiskning af samtlige licenshavere uden opdeling på kommuner.
Stk. 3. Meddelelse om de i stk. 2 nævnte foranstaltninger gives i radio og presse. Efter udsendelse af meddelelse om fiskeriets ophør er enhver form for erhvervsmæssigt fiskeri efter laks forbudt, herunder fiskeri med det formål at forsyne hjemmemarkedet.

§ 5. Tilsynet med overholdelse af bestemmelserne i bekendtgørelsen påhviler politiet og fiskeriinspektionen.

§ 6. Overtrædelse af bestemmelserne i bekendtgørelsen kan medføre advarsel, bøde eller fratagelse af licens.
Stk. 2. Med hensyn til konfiskation gælder reglerne i kriminallov for Grønland. Fangst kan konfiskeres, selvom det ikke med sikkerhed kan godtgøres, at den i det hele hidrører fra det ulovlige forhold.
Stk. 3. Halvdelen af bøderne tilfalder statskassen, mens den anden halvdel indbetales til Grønlands Hjemmestyre og tilfalder KNAPK's støttefond (Carl Egedes fond) til uddeling til hjælp til vanskeligt stillede fiskere og deres efterladte.

§ 7. Ministeriet for Grønland udsteder en særlig bekendtgørelse vedrørende tidspunkt og den totale kvote for 1981.
Stk. 2. Ophævelse af Ministeriet for Grønlands bekendtgørelse nr. 243 af 3. juni 1980 om laksefiskeri på det grønlandske fiskeriterritorium meddeles ligeledes af Ministeriet for Grønland.

§ 8. Bekendtgørelsen træder i kraft straks.




Grønlands Hjemmestyre den 5. juni 1981



Lars Emil Johansen

/

Emil Abelsen


Rettelsesblad